graphic
De persona’s laten zien over welke kwaliteiten de verschillende medewerkers in de basispolitiezorg moeten beschikken. Het zijn kwaliteiten die feitelijk ook nu al van belang zijn, maar nog niet over de hele linie in de praktijk zichtbaar zijn. Dit zal de opgave zijn voor de nationale politie in de komende jaren. Voor de langere termijn is de verwachting dat deze kwaliteiten onverminderd van belang blijven en mogelijk nog belangrijker worden gezien de complexiteit van de samenleving en de daarmee samenhangende veiligheidsvraagstukken. Dit zijn essentiële noties voor de strategische personeelsprognose.
Opvallend is dat het werk van de wijkagent, de agent op straat en de rechercheur een aantal gemeenschappelijke kenmerken heeft, zoals bijvoorbeeld het contextgedreven of probleemgerichte werken op basis van informatie (intelligence), burgergerichtheid, het netwerkend samenwerken met partners en het internationale aspect van politiewerk. Een aantal van deze aspecten zien we ook terug in het werk van de informatiemedewerker. Voor alle persona’s geldt dat zij in hun werk te maken hebben met digitalisering.
Door deze gemeenschappelijke kenmerken van het politiewerk zal de manier van werken en samenwerken (=cultuur) van de politieorganisatie veranderen en kan een algemeen beeld van de politiemedewerker van de toekomst worden geschetst.
  • De politiemedewerker van de toekomst is in de verschillende politieprocessen gemiddeld gesproken hoger opgeleid  dan nu het geval is. Niet alleen vanwege de complexiteit van het werk, maar ook om een afspiegeling te zijn van het opleidingsniveau in de maatschappij.
  • De politiemedewerker van de toekomst heeft de initiële politieopleiding gevolgd of is een zij-instromer. In dat geval komt hij met een specialistische opleiding (bijvoorbeeld ICT) de politieorganisatie binnen en volgt, afhankelijk van de functie, een korte, aanvullende politieopleiding.
  • De politiemedewerker van de toekomst deelt informatie in zijn samenwerking met burgers, ketenpartners en andere partners in het netwerk. Hij weet deze manier van werken te combineren met zijn verantwoordelijkheid als handhaver van de wet.
  • De politiemedewerker van de toekomst weet zijn weg te vinden op de digitale  snelweg
  • De politiemedewerker van de toekomst is zich bewust van grensoverschrijdende criminaliteit en kan verbanden zien tussen de lokale veiligheidssituatie en grensoverschrijdende, georganiseerde criminaliteit. Dit geeft het werk een internationale dimensie.
          Op basis van de beschrijvingen van de persona’s vullen we bovenstaand inhoudelijk beeld aan met een aantal kenmerken van de               politiemedewerker van de toekomst als professional. We schetsen het volgende beeld.
  • De politiemedewerker van de toekomst is zelfbewust en staat open voor feedback. Hij geeft zelf ook feedback en blijft leren van en uit de praktijk.
  • De politiemedewerker van de toekomst is fysiek fit, mentaal weerbaar  en beschikt over een goed moreel kompas.
  • De politiemedewerker van de toekomst accepteert dat iemand een andere  mening  heeft, anders denkt en anders handelt, of dat nu burgers zijn of collega’s. Hij is een netwerker  en werkt graag in teams met een grote diversiteit aan mensen.
  • De politiemedewerker van de toekomst is een professional die werkt op basis van geaccepteerde standaarden met een breed gedragsrepertoire  voor specifieke gevallen.
  • De politiemedewerker van de toekomst zorgt ervoor dat hij duurzaam inzetbaar  is en blijft. Bijvoorbeeld door mobiel te zijn in de politieorganisatie of een overstap te maken naar een andere organisatie, al of niet in het veiligheidsdomein. Zo’n overstap kan overigens ook tijdelijk zijn.
graphic