graphic
Hoe ontwikkelt de Nederlandse economie zich tot 2024? Is de huidige economische neergang een tijdelijke neerwaartse golf of is er sprake van een structurele recessie? De verticale as van economische ontwikkeling heeft twee uitersten. Aan het ene uiterste van de as staat groei. Hier is de verwachting dat de recessie niet meer is dan een tijdelijke onderbreking van de periode van economische groei die Nederland jarenlang kende en ook de komende tien jaar zal kennen. De structurele groei van de economie zet zich door. De langdurige economische groei is gunstig voor de overheidsfinanciën. Echter, door de kosten van de vergrijzing is er nog steeds sprake van bezuinigingen en ombuiging van de overheidsfinanciën, maar minder dan in de krimpende economie (De grote uittocht, 2010).
Aan het andere uiteinde van de as staat stagnatie of krimp. Na een langzaam herstel uit de recessie zal de economie beduidend minder hard groeien. De overheidsfinanciën staan onder druk. Het draagvlak voor collectieve uitgaven is als gevolg van de lage economische groei verminderd. Er is sprake van omvangrijke bezuinigingen. (De grote uittocht, 2010)
De situatie op de arbeidsmarkt zal bij een groeiende of stagnerende economie verschillen. Ontleend aan de scenariostudie van het ministerie van BZK ‘De grote uittocht’ (2010) is te verwachten dat bij groei de arbeidsmarkt voor middelbaar en hoger opgeleiden krap zal zijn. Bedrijven en instellingen krijgen moeite om voldoende gekwalificeerde mensen te werven om de uitbreidings- en vervangingsvraag te vervullen. In de stagnerende economie is eerder de verwachting dat sprake is van een ruime arbeidsmarkt, met in sommige gevallen kwalitatieve knelpunten. Deze zullen echter tijdelijk zijn, door de aanpassingsmechanismen op de arbeidsmarkt (pag. 58-59).