Livemappen

Elke dag besteden we veel tijd aan vergaderingen, sessies en bijeenkomsten. Dat kunnen één op één gesprekken zijn, meetings met meerdere mensen en bijvoorbeeld teamsessies. Maar hoe haal je het meest uit elke vergadering of sessie? En hoe zorg je ervoor dat iedereen aangehaakt blijft en zich gehoord voelt? De ervaringen die we hebben opgedaan bij zowel onszelf als bij onze klanten hebben ons geholpen een methode te ontwikkelen die veel voordelen geeft bij al deze bijeenkomsten; Livemappen.

Waarom Livemappen?

Livemappen zorgt ervoor dat er minder tijd nodig is voor een bijeenkomst en zelf minder bijeenkomsten nodig zijn. Voordelen die het Livemappen oplevert zijn onder andere;

  • Deelnemers voelen zich meer gehoord
  • Er komt meer creativiteit uit de groep
  • Deelnemers blijven minder snel hangen in ‘stokpaardjes’ en er wordt minder in circels gepraat
  • Acties zijn direct geadresseerd
  • Beslissingen worden sneller genomen
  • Complexiteit wordt zichtbaar en wordt niet platgeslagen

 

Hoe werkt Livemappen?

Livemappen is een methode waarbij een een visueel overzicht wordt opgebouwd, vaak in de vorm van een mindmap. Dit overzicht bestaat uit begrippen, teksten en plaatjes, die zijn geordend in een structuur opgebouwd rond een centraal thema. Deze visuele overzichten bieden informatie compact, gestructureerd en breinvriendelijk (linker- en rechter hersenhelft) aan. Verbanden en samenhang worden visueel zichtbaar gemaakt.

Bij het Livemappen zal een zogenaamde ‘Livemapper’ alle inhoudelijke zaken in deze structuur op een scherm vastleggen. Dit kan een groot scherm zijn

bij een fysieke bijeenkomst, of een gedeeld scherm bij een online bijeenkomst. Door te controleren of alles goed wordt genoteerd en de mindmap in de gaten wordt gehouden heeft iedereen hetzelfde beeld en blijft er overzicht.

Door van te voren goed na te denken over het doel en de structuur van de bijeenkomst kan tijd worden bespaard door bekende informatie al in de mindmap te zetten. Hiermee bespaar je tijd tijdens de bijeenkomst. Ook kun je voor sessies volgens een model of methode (bijvoorbeeld SWOT, 5W+H etc.) een sjabloon klaarzetten in de mindmap.


Hoe kunnen we je helpen?

We hebben een aantal zeer ervaren Livemappers en facilitatoren die je kunnen helpen bij je vergadering, evenement of andere sessie. Een ontwerp voor een succesvolle ‘livemap sessie’ maken wij op maat in overleg met de klant.

Bij team- of organisatieontwikkel-trajecten kunnen we helpen met het ontwerpen van een reeks van bijeenkomsten. We hebben gemerkt dat het goed is om met alle betrokkenen een tijdlijn te maken voor dit traject. Ook dat doen we via Livemappen, waardoor ook iedereen erover mee kan denken en weet wat er speelt en wat eraan komt.

Zelf leren faciliteren en livemappen

We vinden het belangrijk om onze kennis te delen. We delen graag onze kennis en kunde zodat onze klanten leren hoe ze Livemappen zelf kunnen inzetten en uitvoeren. Tijdens het hele traject rondom een sessie, of sessies, zorgen we dat er mensen van de organisatie die we helpen meelopen en opgeleid worden zodat die het op de langere termijn zelf kunnen initiëren!

 

Meer weten over livemappen?

Neem gerust contact met ons op.

Bel: 070 707 1355
Stuur mij een bericht


Back to Top