Gegevens op een andere manier gevisualiseerd

Jaarlijks brengt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) uit. Een publicatie waarin inzicht wordt gegeven over dreigingen, belangen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity in relatie tot onze nationale veiligheid.

Daarin staat ook de ‘dreigingsmatrix’. Dit is een overzicht waarin dreigingen aan doelwitten en actoren worden gekoppeld. We zagen deze voorbij komen en merkten op dat er veel informatie in verscholen zit. De matrix combineert vier soorten data: actoren, doelwitten, dreigingen en de aanwezigheid van intentie (d.m.v. de kleuren) van dreigingen.

Interactieve visualisatie

We zijn gaan nadenken hoe je dezelfde data op een andere manier kunt visualiseren. Omdat er veel informatie in staat die op verschillende manieren verband hebben met elkaar is dat een mooie uitdaging. De tabel is overzichtelijk, maar als je bijvoorbeeld wilt zien waar verstoringen door veroorzaakt kunnen worden zou je door de hele tabel scannen om te zien waar het staat. Daarom wilden we een visualisatie maken waarbij je interactief het overzicht kan krijgen dat je wilt.

De visualisatie maken we in MindManager. Van origine is dit mindmapping-software, maar tegenwoordig kun je veel meer soorten visualisaties maken (information-mapping). We hebben ervoor gekozen om de dreigingen centraal te stellen. Deze zijn het lastigst in één oogopslag te zien in de tabel. De dreigingen kunnen worden gekoppeld aan een combinatie van de actoren en de doelwitten. Door bij elke actor de vier doelwitten te zetten hebben we deze twee gegevens gecombineerd. Zo hebben we alle gegevens, behalve de waarde van de intentie, in een overzicht staan.

De doelwitten kunnen nu door middel van lijnen worden gekoppeld aan de dreigingen. Door middel van dikkere en dunnere lijnen kan de waarde van de intentie worden gevisualiseerd. Dit zou ook kunnen door kleuren te gebruiken, maar zoals je zult zien zijn er veel lijnen en wordt het onoverzichtelijk als deze maar drie kleuren krijgen. Elke Actor krijgt zijn eigen kleurenpalet om zo de lijnen wat beter te kunnen volgen.

Het ziet er nu misschien nog wat onoverzichtelijk uit, je moet goed de lijnen volgen om te zien waar ze naartoe leiden. Al kun je als wel zien waar er veel en weinig dreigingen zijn, en welke dreigingen veel voorkomen en welke minder.

Door de visualisatie interactiever te maken hebben we ervoor gezorgd dat er ook verschillende kijkhoeken uitgehaald kunnen worden. Door ‘tags’ en iconen toe te voegen aan de visualisatie krijg je de mogelijkheid te filteren in MindManager. Ook kun je extra tags toevoegen, bijvoorbeeld de aard van een dreiging die beschreven staan in het document, waardoor je weer perspectieven kan toevoegen.
Zo kun je bijvoorbeeld filteren op verstoringen, en zie je direct dat er bepaalde actoren nergens aan gekoppeld zijn, en een andere actoren juist een hoop verbindingen hebben.

Mocht je jezelf afvragen waar je als burger allemaal door bedreigd wordt, dan kun je ook filteren op alleen burgers. Dan is te zien dat vooral criminelen bedreigend zijn voor ons als burgers.

Het mooie van MindManager is ook dat je een interactief .HTML-bestand kunt maken van je visualisaties, waarin je ook kunt filteren.
We hebben deze interactieve visualisatie online gezet. Open hem, en probeer zelf verschillende filters uit om de informatie eruit te halen die je wilt. Je opent het filter door op het trechter-icoontje te klikken aan de rechterkant. Beweeg met je muis over de iconen om te zien waar ze voor staan.

 

Meer voorbeelden of informatie? Neem gerust contact met ons op.

 

 

Posted on 4 augustus 2020 in Casebeschrijving

Share the Story

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top