Hoe ondersteun je een wereldkampioen in de teamontwikkeling?

Ambitie is een goede eigenschap, maar wat als je de taken die je op een dag wilt ‘aftikken’ niet af krijgt? En wat als dit bij meer teamleden speelt? Hoe voorkom je dat teamleden gaan afhaken? Dit is slechts een onderdeel van de vele uitdagingen die het Solar Team Eindhoven met ons besprak aan het begin van hun reis om een winnende zonneracer te gaan bouwen in de cruiser klasse, de klasse waar vooral innovaties plaatsvinden. Dicht bij de praktijk omdat in deze klasse niet de pure racers tegen elkaar uitkomen, maar juist de toekomstige gezinsauto’s centraal staan. Kortom, een auto waar 4 personen comfortabel in moeten kunnen reizen.

Storymapping formulier.

Een hele opgave, zeker omdat de drie voorgaande wereldkampioenschappen gewonnen zijn door een zonne-auto van de TU Eindhoven. Niet altijd vlekkeloos qua team(samen)werking. Soms zelfs met de uitval van een teamlid tot gevolg.

De uitdaging was voor World of Minds dan ook niet om het  doel helder te krijgen of om de motivatie te verhogen, maar om grip te krijgen op de uitdagingen. Dit hebben we gedaan door bij aanvang verhalen van de werkvloer op te halen via de Storymapping aanpak.

Vervolgens hebben we (zo goed als) elke week coaching gesprekken gevoerd en diverse teamleden getraind in slimmer werken, niet harder. Deze teamleden kregen de opdracht om het geleerde weer door te gaan leren aan collega teamleden.

Oefening waarbij in kaart wordt gebracht hoe uitdagingen elkaar beïnloeden

Deze ‘Verslimmen Coach’-aanpak hebben we aangevuld met zo nu een dan een brainstorm via de ‘livemapping’-methode bijvoorbeeld om te kijken waar de samenwerking in het team kon worden geoptimaliseerd.

 

We zijn trots op de bijdrage die we hebben kunnen leveren aan de missie van het Solar Team Eindhoven (en natuurlijk op het testimonial dat ze hebben afgegeven):

Testimonial Solar Team Eindhoven for World of Minds

Being part of Solar Team Eindhoven means you have a certain drive, something that makes you want to give your utmost in order to realize a vision about sustainable mobility and teamwork. However, while we have no shortage of motivation to make the world a little more sustainable, knowing how to make your workflow sustainable as well is an entirely different game. That’s why we teamed up with World of minds. They showed us that in order for our mission to succeed, we had to start working smarter, not harder.

By sharing their knowledge during various ‘Work Smarter’ individual trainings and Team Development Sessions, World of Minds helped us during our journey to work, organise and manage ourselves, our processes, decision making and collaboration smarter in order to increase our changes to win.

It was also really cool to see how involved World of Minds has been throughout our project, they always reached out to us to propose new ideas and to check up on our progress. For me personally it was very valuable to be able to give them a call when I came across an issue which was unfamiliar to me, be it a communication issue or an issue with the team dynamics. All in all, we’ve been able to capture a lot of techniques that helped us throughout our project for the next team to benefit from, giving them another edge during the next Bridgestone World Solar Challenge.

Evan Quadvlieg | Solar Team Eindhoven

 

Wil je op de hoogte worden gehouden van deze en andere ontwikkelingen van World of Minds? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Posted on 20 november 2019 in Casebeschrijving, Testimonial

Share the Story

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top