Breng de oorzaken van problemen in kaart Met de Fishbone / Ishikawa diagram

Het Ishikawa-diagram (vanwege de structuur ook wel visgraatdiagram genoemd) helpt je om mogelijke oorzaken van problemen in kaart te brengen. Achter een probleem kunnen één of meerdere oorzaken zitten. Door dit goed te onderzoeken pak je niet alleen de symptomen aan, maar de echte oorzaak (“root cause”).

De naam heeft het te danken aan de bedenker, de Japanner Kauru Ishikawa. Hij werkte bij Kawasaki en zag in de praktijk dat er bij elk proces in de fabriek heel veel factoren kwamen kijken, en dat bij problemen het daardoor lastig was vast te stellen wat de oorzaak is, of de oorzaken zijn. Om de factoren overzichtelijk te maken bedacht hij dit grafische hulpmiddel waarin de factoren eenvoudig kunnen worden gestructureerd.

Alhoewel het Ishikawa-diagram in het begin vooral op toepassing was op productieprocessen wordt het nu breder toegepast, zoals in de logistiek en dienstensector. De categorieën die worden gehanteerd zullen dan wel veranderen. Bekijk te template voor meer informatie hierover.

Om het makkelijk te maken een Ishikawa-diagram te maken voor jouw toepassing hebben we een template gemaakt. Hierin staat zowel uitleg van het diagram, tips om het goed te vullen, een procesbeschrijving om tot een goede analyse te komen als een invulbare template.

Hieronder staat de link naar de HTML variant. Deze is echter niet bewerkbaar. Wil je het sjabloon in MindManager formaat? Neem dan even contact met ons op.

 

Bekijk de interactieve HTML.

 

Posted on 7 juli 2021 in Kennisdeling, Teamontwikkeling

Share the Story

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top