Wat kunnen we van elkaar leren over de Lerende Organisatie?

Samen weten we meer, kunnen we meer bedenken en elkaar beter helpen. Vanuit die gedachte organiseren we regelmatig informele bijeenkomsten met een bepaald thema. Graag kiezen we een thema dat door onze klanten wordt aangedragen of wat we zelf interessant vinden om met elkaar te bespreken. Zo hebben we een viertal bijeenkomsten georganiseerd in een klein gezelschap met als thema ‘De Lerende Organisatie’. Een van de resultaten is deze ‘gespreks-tool’.

Een “Lerende Organisatie” is een organisatie die een cultuur van continu leren, kennisdeling en aanpassingsvermogen omarmt. Het stimuleert medewerkers om voortdurend nieuwe kennis en vaardigheden te ontwikkelen, fouten als leermogelijkheden te zien en innovatieve oplossingen te bedenken. Een Lerende Organisatie erkent het belang van leren als een strategisch voordeel om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, concurrentievoordeel te behouden en beter te presteren op de lange termijn.

Systeemdenken

Dit thema is breed en wordt door verschillende mensen verschillend geïnterpreteerd. Daardoor is het een interessant onderwerp, maar kunnen de gesprekken alle kanten op gaan. We hebben daarom de onderwerpen toegespitst op onderwerpen die er voor de deelnemers toe doen. Een van de eerste bijeenkomsten hebben we de nadruk gelegd op het leren van systeemdenken om uitdagingen meer integraal op te pakken. Bij de laatste bijeenkomst hebben we vooral de nadruk gelegd op de vraag:

“Hoe kunnen we het vermogen van teams en organisaties om te leren en zich aan te passen vergroten?”

Tijdens een van de vorige bijeenkomsten hadden deelnemers besproken dat in een omgeving die steeds veranderlijker wordt, het vermogen van organisaties om te leren en zich aan te passen, enorm belangrijk is. Daarom ontwikkelen we een praktische benadering om het aanpassingsvermogen van teams en organisaties te vergroten. Deze aanpak, kenmerkend voor onze werkwijze, combineert wetenschappelijk onderzoek met zowel onze ervaring bij klanten als de inzichten van anderen omtrent leren binnen organisaties.

Het doel van dit evenement was om te delen wat we tot nu toe hebben ontwikkeld, om deelnemers een nieuw perspectief en praktische ideeën te geven die ze in hun organisaties kunnen toepassen, en om onze huidige aanpak verder te verrijken met de ervaringen van anderen.

We begonnen het evenement door de gevolgen van het gebrek aan leren en de aanwezigheid van leren in organisaties te verkennen.

De gevolgen van het gebrek aan lerend vermogen

Wanneer organisaties niet leren en zich niet aanpassen, kunnen ze achterop raken bij hun concurrenten, of de werknemers raken gefrustreerd. Kort samengevat kwam uit deze ronde dat het kan leiden tot frustratie via trage voortgang, verouderde modellen en gebrek aan verbinding binnen en tussen teams, wat leidt tot verspilling van tijd, geld en energie. Bekijk in het verslag (zie onderaan) de gevolgen die de deelnemers hebben ingevuld.

Wat als het lerend vermogen wordt vergroot?

We vroegen de mensen ook welke voordelen ze hebben ervaren wanneer het vermogen van een organisatie om te leren omhoog gaat. In de opbrengst is onder andere te vinden dat de team effectiviteit verbeterde, er meer motivatie en innovatie was, het aantal ziektedagen verminderde, en de communicatie en empathie tussen de teams verbeterde.

We zien dat organisaties die wel leren en zich aanpassen zijn beter in staat om te gaan met veranderingen, door zowel interne als externe factoren.

Hoe kunnen we het vermogen van teams en organisaties om te leren en zich aan te passen vergroten?

Ook dit was een vraag aan de deelnemers. Een aantal elementen die hierbij naar voren kwamen zijn het creëren van een leercultuur met borging in (en sponsoring door) het topmanagement, psychologische veiligheid, herbruikbare kennis, het vieren van succes en focus op de toekomst. We hebben hier een aanpak voor ontwikkeld en hebben deze tegen de deelnemers aangehouden.

Er zijn een aantal belangrijke dingen die teams en organisaties kunnen doen om hun lerend vermogen te vergroten. Belangrijk hierbij is dat het integraal wordt aangepakt. Dat wil zeggen dat er naar het systeem rond het lerend vermogen wordt gekeken en in kaart worden gebracht op welke plekken aanpassingen plaats moeten vinden.

 

Een aantal tips om het lerend vermogen te vergoten naar aanleiding van de bijeenkomsten:
 • Creëer een leercultuur:
  Zorg ervoor dat leren en ontwikkeling worden gewaardeerd en gestimuleerd in je organisatie. Dit betekent dat je mensen de ruimte en de middelen geeft om te leren, zowel op de werkvloer als daarbuiten.
 • Faciliteer samenwerking:
  Laat mensen samenwerken aan projecten en leeractiviteiten. Dit helpt hen om nieuwe ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren.
 • Creëer een veilige omgeving:
  Zorg ervoor dat mensen zich veilig voelen om te experimenteren en fouten te maken. Dit veilige gevoel is essentieel voor gezond leren en ontwikkelen.
 • Meet en beloon leren:
  Houd bij wat mensen leren en ontwikkelen, en beloon hen voor hun inspanningen. Dit helpt mensen om gemotiveerd te blijven om te leren.

 

We hebben van de bijeenkomst een overzichtelijk verslag gemaakt met uitleg van de stappen. Bekijk de afbeeldingen en link hieronder.

Bekijk het hele verslag van de sessie in groter formaat (PDF).

Neem contact op voor meer informatie

Wil je:

 • Meer ontdekken over Lerende Organisaties?
 • Zelf deelnemen aan een bijeenkomst om te leren en ervaringen te delen?
 • Het lerend vermogen van je eigen team of organisatie vergroten?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

 

Posted on 1 augustus 2023 in Kennisdeling

Share the Story

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top