Dynamisch dashboard voor de energietransitie

De RES staat voor Regionale Energiestrategie. Dat is de uitwerking van het Klimaatakkoord uit 2018, wat weer een uitwerking is van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). Het ontwerp van het Klimaatakkoord uit december 2018 bevat een samenhangend pakket aan maatregelen dat moet resulteren in een CO2-reductie van tenminste 49% in 2030 ten opzichte van het jaar 1990.

Om deze transitie in goede banen te leiden zijn er 30 verschillende regio’s met een projectgroep voor de RES die in hun eigen gebied een uitwerking maken. Hierbij worden de stakeholders, zoals gemeenten, de provincie en waterschappen betrokken om per regio een strategie op te stellen. Eén van deze regio’s is Noord-Holland Noord.

 

Vraagstelling: Dynamisch Dashboard

Er moet samen met onder andere 18 gemeenten, de provincie en het hoogheemraadschap een strategie worden gemaakt. Om tot een goed plan van aanpak te komen is het van belang dat het duidelijk is hoe elk van deze stakeholders er voorstaat met het energiebeleid, in hoeverre er wordt samengewerkt en wat ze zelf voor ideeën hebben over dit thema. De vraag is hoe we dit het handigst kunnen uitvragen aan de verschillende stakeholders en hoe we daar een overzichtelijk geheel van kunnen maken. En kan het zo worden opgezet dat bij een nieuwe vragenronde dit eenvoudig kan worden herhaald, met verschillende vragen en andere resultaten?

Andere eisen die zijn gesteld zijn (onder andere);

  • Het dashboard moet door het projectteam zelf te onderhouden en te genereren zijn
  • Interactief (filteren, dwarsdoorsnedes eruit halen)
  • Zo opgezet dat verschillende soorten vragen en antwoorden erin kunnen worden weergegeven

Uitwerking: Via een enquête naar een dashboard

Om de status en de antwoorden van de stakeholders overzichtelijk te maken is ervoor gekozen een dashboard te creëren. Omdat de vragen, die worden gesteld aan de stakeholders, niet van tevoren bekend zijn is het belangrijk dat het dashboard zo wordt gemaakt dat het de antwoorden van verschillende soorten vragen goed kan weergeven.

Het uitvragen wordt gedaan middels een enquête (via Google forms) waar de verschillende ambtenaren hun antwoorden kunnen invullen. De antwoorden worden opgeslagen in een spreadsheet. Met behulp van de add-ins van aHa!Coaching worden deze antwoorden omgezet naar een mindmap.

De mindmap dient als een tussenstap die gebruikt waarmee de gebruikers kunnen instellen hoe het dashboard eruit komt te zien. Zo kan er bijvoorbeeld worden aangegeven welke vragen wel en niet moeten worden getoond en welke vraag de locaties vertegenwoordigen. De mindmap dient als CMS (Content Management System) voor het dashboard.

Met behulp van de aHa!Matrix export en een op maat gemaakte template kan vanuit de mindmap een dynamisch dashboard worden gegenereerd.

Resultaat: Generiek dashboard met Google Maps integratie

Het resultaat is niet alleen een dynamisch dashboard, maar ook een werkmethode waarmee de klant zelf enquêtes kan maken en daaruit een dynamisch dashboards kan genereren.

Kijk bij de voorbeelden van dashboards hoe een soortgelijk dashboard in de praktijk werkt.

Wil je meer weten over dit dashboard of deze case? Neem contact met ons op en we laten je graag meer zien.

Posted on 20 oktober 2019 in Casebeschrijving

Share the Story

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top